Rólunk

Horváth Béla

Az Államigazgatási Főiskola elvégzése és több éves biztosítási gyakorlat után 1983-tól fiókvezető az Állami Biztosítónál. 1984-ben központi instruktorrá nevezik ki. 1986-ban értékesítési igazgató-helyettes, később igazgató a Hungária Biztosító Rt-nél. 1991-ben megalapítja, majd alelnökként és vezérigazgatókén 1996-ig vezeti a Nationale-Nederlanden Magyarországi Biztosító Részvénytársaságot. 1996-ban megalapítja a későbbi AVIVA Életbiztosító Részvénytársaságot, amelyet vezérigazgatóként, később elnökként is vezet 2007-ig. Még ebben az évben 2007-ben megalapítja a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-t.

Horváth Béla üzletemberként folyamatosan kereste a társadalmi felelősségvállalás különböző formáit. Művészeti tanácsadói – Kenessei András és Bellák Gábor művészettörténészek -, valamint Szűcs Attila festőművésszel való megismerkedésének hatására fordult a képzőművészet felé. Horváth Béla folyamatosan bővíti modern klasszikusok és kortárs alkotók műveiből álló magángyűjteményét, amelynek válogatott anyaga 2008-ban a Műcsarnokban került először a közönség elé a Mecénás Napok – 11 kortárs magángyűjtemény című kiállításon. Mint mecénás olyan kiemelkedő projektek megvalósulását tette lehetővé, mint a Kis Varsó 2003-as Velencei Biennálén bemutatott Nefertiti teste című alkotása, vagy a Németh Hajnal által vezetett, Berlinben működött Lada Project. 2004-ben, 20 M Ft tőkével hozta létre a Horváth Művészeti Alapítványt (HMA). Horváth Béla és a HMA a kortárs magyarországi képzőművészet egyik legjelentősebb mecénásává vált a 2010-es évekre, amelyet alátámaszt Csákány István képzőművész 2012-ben, a dOCUMENTA (13)-on bemutatott alkotásának kiemelkedő támogatása is.

A Horváth Művészeti Alapítvány Története És Tevékenysége

Horváth Béla a kortárs képzőművészet területén aktív szereplőkkel (Szűcs Attila festőművésszel, Petrányi Zsolttal, a Műcsarnok akkori főigazgatójával, és Szoboszlai Jánossal, az acb Galéria akkori társtulajdonosával és vezetőjével) való konzultációkat követve 2004-ben hozta létre a Horváth Művészeti Alapítványt (HMA), amely bejegyzett közhasznú alapítványként működik azóta is. A HMA Kuratóriumának elnöke 2004 és 2012 között Szoboszlai János PhD volt, 2015-től pedig Petrányi Zsolt. 2015 és 2020 között  a Kuratórium titkára Tóth Pál Sándor. 2020-tól az új titkár Bence Bettina.

A HMA emblémája a Nefertiti teste című, Horváth Béla magántulajdonában lévő, a 2003-ban a Velencei Biennálé Magyar Pavilonjában bemutatott Kis Varsó-mű formáján alapul.

A HMA missziója egy kortárs képzőművészeti gyűjtemény létrehozása, valamint az Alapító Okirat szerint többek között „támogatást nyújtani színvonalas alkotások létrehozásához”, illetve díjazni az „elméleti és kritikai alkotótevékenységet is”.

A HMA e misszió megvalósításának érdekében három programot indított el 2005-ben:

 1. Létrehozta a Horváth Művészeti Alapítvány Kortárs Képzőművészeti Gyűjteményét.
 2. Létrehozta a Horváth Művészeti Alapítvány Műkritikai Díját. A Díjat 2005-ben Baglyas Erika, 2010-ben Mélyi József, 2011-ben Hornyik Sándor nyerte el.
 3. A HMA eseti támogatásokat nyújt kortárs képzőművészeti projektek számára. Támogatta, illetve támogatja a berlini Lada Project-et, a Magyar Kortárs Művészeti Galériák Országos Egyesületét, Fehér Dávid művészettörténész Lakner László Varrólányok Hitler beszédét hallgatják című festményéről írt kismonográfiájának kiadását, illetve Csákány István képzőművész 2012-ben, a kasseli dOCUMENTA(13)-on bemutatott alkotásának megvalósítását.

A gyűjtemény részére történő vásárlásokra, a kritikusi díjra és az eseti támogatásokra a Kuratórium Elnöke tesz javaslatot, a döntést a Kuratórium hozza meg.

A Horváth Művészeti Alapítvány
Kuratóriuma (2012)

A Kuratórium Elnöke

Petrányi Zsolt PhD, művészettörténész, a Műcsarnok korábbi főigazgatója, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Osztályának Vezetője, az International Business School Art Management szakvezetője és oktatója.

Kurátorok

 • Deák Erika, galéria-tulajdonos, Deák Erika Galéria, Budapest
 • Einspach Gábor, az Artmagazin kiadója, Budapest
 • Gálik András, képzőművész, a Kis Varsó egyik tagja, Budapesten él és dolgozik
 • Havas Bálint, képzőművész, a Kis Varsó egyik tagja, Budapesten él és dolgozik
 • Hornyik Sándor, MTA Művészettörténeti, Kutatóintézetének munkatársa
 • Ipacs Géza, grafikus
 • Dr. Móricz Gábor, közgazdász, a Magyar Honvédség egykori vezető közgazdásza, a Concorde Értékpapír Rt. felügyelőbizottsági tagja, a tulajdonában álló KAPTÁR Befektetési Zrt. a biztosító egyik alapítója, Budapest
 • Somogyi Hajnalka, Off biennálé alapítója
 • Szűcs Attila, Munkácsy Mihály Díjas festőművész, Budapesten él és dolgozik
 • Topor Tünde, Artmagazin, főszerkesztője