Sajtótájékoztató

Sajtótájékoztató

Esemény | 2012. július 10. 11:00

A Horváth Művészeti Alapítvány és az ACAX Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda nyilvános sajtótájékoztatót tart a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban 2012. július 10-én, kedden, 11.00 órától.

A tájékoztató egyik témája a június 9-én, a németországi Kasselben megnyílt dOCUMENTA(13) című, nemzetközi kortárs művészeti kiállítási projektben szereplő hat magyar művész és teoretikus – Csákány István, Csörgő Attila, György Péter, Páldi Lívia, St.Auby Tamás (Tamás St.Turba néven), és Tamás Gáspár Miklós – részvételének méltatása

A másik téma a Csákány István alkotásának megvalósítását lehetővé tevő jelentős támogatás, amelyet a Horváth Művészeti Alapítvány, az ACAX és számos magánszemély, így Somlói Zsolt és Spengler Katalin, Szauer Péter, Málnay B. Levente, Dénes Andrea és Balázs Árpád, Gerő László, Bodnár Zoltán, Dr. Balogh Imre, Pálfi György és az Ahlers AG, Herford, valamint a Nemzeti Kulturális Alap nyújtott.

Bár az ötévente megrendezett kasseli documenta a legjelentősebb képzőművészeti esemény a világon, a legutóbbi documentákon nem szerepelt magyar művész (korábban 1977-ben Lakner László, ugyanekkor St.Auby Tamás, 1992-ben Sugár János vett részt a kasseli projektben). 2012-ben – idei elnevezéssel a dOCUMENTA(13)-ra –  viszont három magyar művész is meghívtak: Csákány Istvánt, Csörgő Attilát és St.Auby Tamást. Páldi Lívia művészettörténész és kurátor személyében a projekt megalkotói között is találunk magyar szakembert. A 100 Notes - 100 Thoughts című, a kiállítást kísérő kiadványsorozatban három magyar szerző – György Péter, Lukács György, és Tamás Gáspár Miklós – esszéje is megjelent.

A Horváth Művészeti Alapítványt (HMA) 2004-ben alapította Horváth Béla, aki jelenleg a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatóságának elnöke. Az alapítvány missziója többek között „támogatást nyújtani színvonalas alkotások létrehozásához”. A HMA elindította kortárs művészeti alkotásokat gyűjtő programját, a kollekcióba 2012-ig Bodó Sándor, Böröcz András, Csörgő Attila, Fabricius Anna, Gerber Pál, Gyenis Tibor, Halász Péter, Kaszás Tamás és Kristóf Krisztián (The Randomroutines), Kicsiny Balázs, Lakner Antal, Siegmund Ákos, Szabó Ádám, Szabó Dezső, Szörényi Beatrix, Uglár Csaba, Várnai Gyula és Emo Verkerk alkotásai kerültek be.

A Horváth Művészeti Alapítvány büszke arra, hogy Csákány Istvánnak a dOCUMENTA(13)-on bemutatott alkotását jelentős összeggel támogatta.

Az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda missziója a kortárs magyar képzőművészet nemzetközi jelenlétének erősítése és támogatása. A külföldi biennálékon, kiállításokon, műteremprogramokban való hazai részvétel fokozása mellett profiljával összhangban számos nemzetközi partnerrel működik együtt különböző művészeti projektek megvalósításában. Tevékenysége legfőbb célja egy erős kapcsolati háló kiépítése, mely elengedhetetlen ahhoz, hogy a kortárs magyar képzőművészeti élet intenzíven és sikeresen lehessen jelen a nemzetközi művészeti élet rangos fórumain.

A Ludwig Múzeum keretein belül működő ACAX a dOCUMENTA(13) egyetlen hivatalos magyar partnere. Az esemény kurátora, Carolyn Christov-Bakargiev az ACAX kezdeményezésére és szakmai meghívására, a Check-in Budapest vizitorprogram keretében látogatott Budapestre, majd kérte fel Csákány Istvánt a részvételre. Csákány installációjának megvalósítását az ACAX szakmailag és anyagilag egyaránt jelentősen támogatta. 

A sajtótájékoztató időpontját az indokolja, hogy a dOCUMENTA(13)-on szereplő Csákány István Budapesten tartózkodik, és személyesen megjelenik a tájékoztatón.

A tájékoztatót adó szervezetek és magánemberek célja az, hogy méltassák a hazai művészek és teoretikusok kasseli szereplésének jelentőségét, valamint a jelenlegi, a kultúra szempontjából nehéz gazdasági környezetben a magán- és céges mecenatúra szerepét.

Helyszín:
Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

Időpont:
2012. július 10-e, kedd, 11.00 óra.

Regisztráció:
10.30 – 11.00

A tájékoztatót tartják:
Somogyi Hajnalka, a Ludwig Múzeum-Kortárs Művészeti Múzeum kurátora
Csákány István képzőművész, a dOCUMENTA(13) résztvevője
Horváth Béla, a Horváth Művészeti Alapítvány alapítója, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatóságának elnöke
Petrányi Zsolt PhD, a Horváth Művészeti Alapítvány Kuratóriumának elnöke
Stepanović Tijana, az ACAX | Nemzetközi  Kortárs Képzőművészeti Iroda vezetője
Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum–Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója

A mellékelt reprodukciók adatai:
István Csákány, Ghost Keeping, 2012, Mixed media, Dimensions variable, Courtesy István Csákány, Commissioned and produced by dOCUMENTA (13) with the support of Horvath Art Foundation, Budapest; ACAX | Agency for Contemporary Art Exchange, Department of Ludwig Museum-Museum of Contemporary Art, Budapest; Zsolt Somlói/Katalin Spengler; Péter Szauer; Levente B. Málnay; Andrea Dénes/Balázs Árpád; László Gerő; Zoltán Bodnár; Dr. Imre Balogh; Pálfi György; Ahlers AG, Herford, National Cultural Fund, Hungary, Photo: Henrik Stromberg

További információ:
Horváth Művészeti Alapítvány
Petrányi Zsolt PhD, a Horváth Művészeti Alapítvány Kuratóriumának elnöke:
zsoltpetranyi@gmail.com, (+36 30) 231-8869,

ACAX | Nemzetközi  Kortárs Képzőművészeti Iroda
Ludwig Múzeum–Kortárs Művészeti Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.
info@acax.hu http://www.acax.hu, (+36 1) 555-3430

dOCUMENTA(13)
http://d13.documenta.de

http://www.csakanyistvan.hu/
http://www.acax.hu/hirek/magyar_reszvetel_a_documenta13-n.595.html
http://d13.documenta.de/#participants/participants/istvan-csakany/
http://www.focus.de/fotos/ghost-keeping-von-istvan-csakany_mid_1086723.html
http://www.india.diplo.de/Vertretung/indien/en/08__Media/Library/Photo__Gallery/Documenta13.html
http://framework.latimes.com/2012/06/08/pictures-in-the-news-444/#/0
http://www.guardian.co.uk/artanddesign/gallery/2012/jun/11/documenta-13-festival-art-in-pictures

Szervezés:
(+36 20) 447-4299

A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓT KÖVETŐEN MEGJELENT PUBLIKÁCIÓK

http://www.acax.hu/hirek/sajtotajekoztato.614.html
http://nol.hu/lap/kult/20120711-egy_petomihalyfai_varroda_lathatatlan_munkasai
http://www.metropol.hu/kultura/cikk/911467
http://www.kultography.hu/2012/07/10/amikor-a-kortars-muveszet-beveszi-kasselt-documenta-13/
http://artportal.hu/aktualis/hirek/magyarok_s_a_documenta_13
http://tranzit.blog.hu/2012/06/28/2000_karakter_a_kulturalis_politikarol_csond
http://www.magyarhirlap.hu/kultura/harmincot_ev_utan_ott_vagyunk.html
http://prae.hu/prae/articles.php?type=5&cat=6&aid=5311


Kapcsolódó dokumentumok

Galériák