A Horváth Művészeti Alapítvány története és tevékenysége

Horváth Béla a kortárs képzőművészet területén aktív szereplőkkel (Szűcs Attila festőművésszel, Petrányi Zsolttal, a Műcsarnok akkori főigazgatójával, és Szoboszlai Jánossal, az acb Galéria akkori társtulajdonosával és vezetőjével) való konzultációkat követve 2004-ben hozta létre a Horváth Művészeti Alapítványt (HMA), amely bejegyzett közhasznú alapítványként működik azóta is. A HMA Kuratóriumának elnöke 2004 és 2012 között Szoboszlai János PhD volt.
2015-től a Kuratórium új elnöke Petrányi Zsolt.

A HMA emblémája a Nefertiti teste című, Horváth Béla magántulajdonában lévő, a 2003-ban a Velencei Biennálé Magyar Pavilonjában bemutatott Kis Varsó-mű formáján alapul.

A HMA missziója egy kortárs képzőművészeti gyűjtemény létrehozása, valamint az Alapító Okirat szerint többek között „támogatást nyújtani színvonalas alkotások létrehozásához”, illetve díjazni az „elméleti és kritikai alkotótevékenységet is”. 

A HMA e misszió megvalósításának érdekében három programot indított el 2005-ben:

 1. Létrehozta a Horváth Művészeti Alapítvány Kortárs Képzőművészeti Gyűjteményét.
 2. Létrehozta a Horváth Művészeti Alapítvány Műkritikai Díját.
  A Díjat 2005-ben Baglyas Erika, 2010-ben Mélyi József, 2011-ben Hornyik Sándor nyerte el.
 3. A HMA eseti támogatásokat nyújt kortárs képzőművészeti projektek számára. Támogatta, illetve támogatja a berlini Lada Project-et, a Magyar Kortárs Művészeti Galériák Országos Egyesületét, Fehér Dávid művészettörténész Lakner László Varrólányok Hitler beszédét hallgatják című festményéről írt kismonográfiájának kiadását, illetve Csákány István képzőművész 2012-ben, a kasseli dOCUMENTA(13)-on bemutatott alkotásának megvalósítását.

A gyűjtemény részére történő vásárlásokra, a kritikusi díjra és az eseti támogatásokra a Kuratórium Elnöke tesz javaslatot, a döntést a Kuratórium hozza meg.

A Horváth Művészeti Alapítvány Kuratóriuma (2012)

A Kuratórium Elnöke

 • Petrányi Zsolt PhD, művészettörténész, a Műcsarnok korábbi főigazgatója, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Osztályának Vezetője, az International Business School Art Management szakvezetője és oktatója

Kurátorok

 • Deák Erika, galéria-tulajdonos, Deák Erika Galéria, Budapest
 • Einspach Gábor, az Artmagazin kiadója, Budapest
 • Gálik András, képzőművész, a Kis Varsó egyik tagja, Budapesten él és dolgozi
 • Havas Bálint, képzőművész, a Kis Varsó egyik tagja, Budapesten él és dolgozik
 • Dr. Móricz Gábor, közgazdász, a Magyar Honvédség egykori vezető közgazdásza, a Concorde Értékpapír Rt. felügyelőbizottsági tagja, a tulajdonában álló KAPTÁR Befektetési Zrt. a biztosító egyik alapítója, Budapest
 • Szűcs Attila, Munkácsy Mihály Díjas festőművész, Budapesten él és dolgozik
 • Uray Ágnes, festőművész, Budapesten él és dolgozik